De openbare speeltuin als centrale speelplek en diversiteit aan spelen en sporten in de wijk werkt

Beste Lezer,

vrienDD is een jong, fris, creatief maar bovenal leuk bedrijf met een eerlijke en duidelijke mening. Met passie en volle overgave willen wij u helpen met de totaaloplossing voor uw buitenruimte. De ervaring van bijna 10 jaar hebben wij samen kunnen brengen in een fris en nieuw bedrijf genaamd vrienDD. Wij willen graag uw vrienDD zijn waar u terecht kan voor al uw vragen m.b.t. speeltoestellen, sport toestellen, straatmeubilair, fiets parkeeroplossingen, maatwerk, groenvoorziening, onderhoud & beheer met het doel uw buitenruimte uitdagend te maken en te houden!

Met vriendelijke groet,
vrienDD B.V.; uw buitenruimte, onze passie

INLEIDING
vrienDD zal zich bezig houden met het inrichten van de buitenruimte van spelen tot sporten, van groen tot grijs en van maatwerk tot standaard. Door samen te werken met een grote landscaper, constructeurs, een grote hovenier maar vooral ook enkele Europese producenten die echt de klantwens centraal kunnen stellen zijn wij in staat om klanten uitermate goed te helpen en bij te staan in de inrichting van de buitenruimte bij jullie projecten. We hebben constructeurs bij ons, we hebben ontwerpers bij ons, we hebben de creativiteit, we hebben partners maar bovenal hebben we passie voor wat we doen en hiermee gaan wij in 2015 elke dag weer onze klanten helpen bij het uniek maken van de buitenruimte.
DROOM!
Iedereen altijd en overal lekker spelen, sporten en buiten zijn. Elke buitenruimte verdient zijn eigen unieke oplossing.
Veel leesplezier en als u meer wilt weten zijn wij altijd bereikbaar voor vrijblijvende informatie.
DE VERGETEN TRADTIONELE SPEELTUINVERENIGINGEN
We moeten de speeltuinverenigingen helpen om weer het centrale middelpunt van spelen en sporten te worden in de buurt, in de wijk, in het dorp of in een stad! We kennen ze allemaal. De lokale speeltuin waar we allemaal zijn opgegroeid, waar we met vriendjes speelde, waar we de hele dag ons bevonden, waar we verstoppertje speelden, waar we in de winter lekker warme chocolademelk dronken en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze speeltuinen hebben het zeer moeilijk. Het leden aantal is zeer laag en de subsidies zijn zeer moeilijk te vinden terwijl het toch een plek is waar we graag kinderen zien spelen, ouders een kopje koffie zien drinken en vele leuke evenementen willen meemaken (pasen, sinterklaas, kerst en andere feestdagen).
Wat is er toch gebeurd met de speeltuinverenigingen van vroeger! Ze hebben gewoon concurrentie van de speelplekken in de wijken die elk jaar mooier, uitdagender en groter worden. Gemeenten maken een speelbeleid gericht op de wijken, dorpskernen maar vergeten hierbij de speeltuinverenging! Er worden speelplekken geplaatst op locaties waarvan ik me echt afvraag; waarom zo groot en waarom daar (bijvoorbeeld in een ouderen wijk, of bij een verzorgingstehuis waar geen kinderen vele spelen). Zorg voor leuke uitdagende steunplek en investeer wat meer geld in de speeltuinverenigingen.
De mening van vrienDD is dat gemeenten de speeltuinvereniging mee moeten nemen in hun plannen. Er zijn in Nederland 750 speeltuinen. De ene is in handen van de gemeente en de andere is in private eigendom maar uiteindelijk zie je dat de kwaliteit van deze verenigingen achteruit gaat terwijl vrijwel al deze verenigingen een vrijwillig bestuur heeft die met passie de speeltuin levende wil houden. Probleem is vaak wel dat deze mensen geen ervaring hebben met wet en regelgeving en onderhoud/inspectie van deze locaties. In al die jaren dat ik in deze markt zit ben ik bij veel speeltuinen geweest en het is altijd moeilijk behalve als ze de echte steun krijgen/ontvangen van gemeenten, lokale initiatieven of verschillende fondsen.
Help de speeltuinverenigingen. Onze visie is dan ook dat de speeltuinverenigingen een prominente rol verdienen in het speelruimteplan van ALLLE gemeenten en dat de speelplekken in de wijken ondersteunend moeten zijn aan deze speeltuinvereniging. In onze optiek gaat er veel budget verloren aan speelplekken op onlogische locaties in de wijken.
Wilt u hier meer over weten? Daag ons maar uit voor een gesprek en uitleg.
DIVERSITEIT SCOORT
Vrijwel elke gemeente heeft zijn of haar eigen speelruimtebeleid voor meerdere jaren vast gezet. Vaak is een ook een aparte sportbeleid geschreven waarin prioriteiten gesteld worden aan breedtesport, top sport of recreatief sporten. Mijn idee is juist om een beleid te schrijven waarbinnen spelen en breedtesport/recreatief sporten gecombineerd uitgevoerd gaat worden. Sport en spelen gaat heel goed samen.
In deze beleidsstukken worden uiteraard doelen gecombineerd met de daadwerkelijke budgetten en inrichtingsvraagstukken. De ambitie van veel gemeenten is om op een bepaalde afstand van elke voordeur een speelaanleiding/speelplek te hebben. In ons optiek is dit zeker een goede ambitie alleen zou er wel meer variatie en uitdaging terug mogen komen in de daadwerkelijke inrichting van deze locaties. Veel van de speelplekken in de wijken zijn standaard en lijken op elkaar.
De basis van een speelplek is in ons optiek een schommel, glijden, bewegen en mogelijkheden voor fantasierijk spelen. Veelal zie je een hinkelbaan of cijferslang terugkomen. vrienDD is van mening dat deze juist terug moeten komen op de looproute van en naar school. Dan hebben ze een echt functie in de buitenruimte. De speelplekken in de wijken verdienen ander soortige aandacht. Elke gemeente is wel structureel bezig met de inrichting van de speelplekken maar hebben in ons optiek ook moeite met de echt variatie terug te brengen in deze plekken.
Een inloop middag of een buurt onderzoek geeft u als gemeente heel veel inzicht van wat de gebruikers zouden willen. Dit kan op verschillende manieren terug komen. Door een enquête te houden of de scholen te vragen of er een inloop sessie gehouden mag worden. Kinderen hebben een eigen mening en elke speelplek verdient zijn eigen unieke uitstraling.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.