Verenigingen en gemeenten moeten meer gaan samenwerken

Er zijn tegenwoordig maar weinig verenigingen die de luxe hebben van een wachtlijst voor leden. Om te blijven bestaan moeten veel verenigingen dus constant opzoek naar nieuwe leden. Maar waar vind je die? Volgens mij moet je kijken in woonwijken, op scholen, sportdagen en via vrienden. Overal waar mensen samen komen kan je ze motiveren om lid te worden van een club of vereniging.

Onze tennis- en hockey verenigingen is er wel een wachtlijst, maar bij de plaatselijke voetbalvereniging weer niet. En dan hebben we het nog niet over handbal, volleybal, korfbal en alle andere sporten. Dat is wel een beetje vreemd, want als klein land zijn we best goed in volleybal en handbal en daar is dus best wat aandacht voor. En de nationale ploegen worden steeds/weer sterker. De handbal dames stuntte pas in Rusland en zowel de heren als dames volleybalploegen kruipen weer uit het dal. Als deze sporten door nog meer mensen beoefend worden, kunnen we hier als land nog beter in presteren.

Om te blijven bestaan moeten kleine verenigingen (van kleine sporten) meer gaan samenwerken. Denk aan de handbal, korfbal, jeu de boules, volleybal etc. Iedere vereniging wil een eigen complex hebben maar dat is voor steeds minder verenigingen vol te houden. In het noorden van het land wil elke gemeente ook nog een sporthal hebben. Ook dat is financieel vrijwel niet haalbaar. Op dit punt kunnen gemeenten en verenigingen samenwerken en gebruik maken van 1 groot complex. Het vraag om een goede planning van de trainingen en op de wedstrijddagen, maar de kosten kunnen gedeeld worden door alle partijen. Bij ons in het dorp gaan de korfbal, atletiek en jeu de boules verenigingen ook samenwerken op 1 locatie!

En ook al wil de gemeente een overdekte sportlocatie, een sporthal is niet de enige oplossing. De afgelopen jaren heb ik veel gesprekken gevoerd in bijvoorbeeld Drenthe, Groningen en Friesland en daar hoor je eigenlijk overal hetzelfde. De sporthal is duur, staat veel leeg en heeft achterstallig onderhoud maar weg bezuinigen, ho maar! Er bestaan in mijn optiek echt alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan een overkapping boven een sportplek. Hierdoor kan je als nog 365 dagen sporten (want droog). Je moet je alleen kleden op de temperatuur. Combineer vervolgens sportverenigingen en breedtesport op die locaties en je laat kinderen in aanraking komen met diverse sporten.

Ik ben van mening dat er toekomst zit als gemeenten, sportverenigingen en bonden meer en meer gaan samenwerken om elk kind z’n “eigen” sport te laten beoefenen! Door verenigingen op 1 locatie te laten samenwerken zal je zien dat ook de kleinere sporten gaan groeien binnen Nederland!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.