Speelbeleid op campings

Veel campings hebben tegenwoordig een animatieprogramma. Dat moet ook wel, want consumenten zoeken hun campings veelal op internet. Daarbij kijken ze niet alleen naar de faciliteiten maar zeker ook naar de animatie voor de kinderen. Ondanks dat animatie gemeengoed is geworden, zit er toch nog veel verschil tussen de ene camping en de ander.

Soms wordt het georganiseerd door studenten, soms door een professioneel bureau. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Studenten zijn wat losser, maar ook onervaren, dus daar zit een risico aan. Een professioneel bureau zal duurder zijn, zowel voor de camping en de bezoeker.

Afgelopen zomer heb ik op twee camping gezeten, beide met een animatieteam. Op de ene camping was een strikte scheiding tussen jong en oud en was het strak georganiseerd. Daarentegen werd de animatie op de volgende camping door het eigen personeel gedaan, terwijl ze ook het restaurant runden en de gebouwen schoonmaakten. Heel verschillend dus, maar het een is niet perse beter dan het ander. Ook de activiteiten zelf kunnen heel verschillend zijn. De camping in Spanje was erg uitgestrekt en dus gingen mijn kinderen niet veel naar de animatie. Behalve naar het dagelijkse uurtje muziek en dans bij het zwembad. Bij de 2e camping was ik ze meer kwijt. Ze gingen elke dag knutselen, pannenkoeken bakken en er werden duikspelletjes in het zwembad georganiseerd. En als je kinderen zoveel weg zijn, merk je dat ook de vaders weer jong werden en ’s avonds met elkaar gingen voetballen. Een soort van vader-animatie dus.

Wat me wel opvalt, is dat de faciliteiten die een camping aanlegt niet altijd aansluiten bij de ambities m.t.b. animatie. Met de juiste materialen en een goede inrichting kan een divers aanbod worden gecreëerd dat iedereen kan bedienen. Zorg dat er voldoende wisselingen zijn, maar behoud de absolute publiektrekkers. Campinghouders zijn uiteraard altijd bezig met de inrichting van hun parken. Ze plaatsen voor veel geld een tennisbaan, voetbalveld, tafeltennistafels en diverse speeltoestellen. En daarbij nog de faciliteiten voor de animatie. Terwijl met goed aangelegde voorzieningen, de animatie ook gebruik kan maken van dat sportveld. Een voorbeeld: een veld van 40×40 meter kan zo ingericht worden dat daar 15 tot 20 verschillende sporten op mogelijk zijn. Het is dan ook helemaal niet nodig om meerdere tennisbanen aan te leggen, die staan het grootste deel van de dag toch leeg. Combineer binnen de beschikbare ruimte zoveel mogelijk sporten en je spreekt een scala aan doelgroepen aan, van jong tot oud.

Deze tactiek werkt niet alleen maar met sportfaciliteiten. Ook speeltoestellen bieden mogelijkheden voor animatie, zolang er maar voor een goede inrichting wordt gekozen. Zo kan je een soort apenkooien nabootsen met speeltoestellen die zonder animatie ook al uitdagend zijn.

Kortom: denk goed na over uw speel-, sport- en animatiebeleid en laat u adviseren. Er zijn veel partijen die u hierbij kunnen helpen.

Edo Gabes
vrienDD; uw buitenruimte, onze passie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.