Laat kinderen genieten van sport

slide02

Soms lijkt het alsof sport overal om ons heen is. Zeker in de weekenden lijkt ons land in het teken van sport te staan. Er is dan altijd wel een schaatswedstrijd op TV, of anders wel een tennistoernooi of iets anders. Zelfs Facebook staat vol van alle ouders die weer vroeg op weg zijn om hun kinderen op het sportveld af te zetten. Ook ik ga mee naar elke training en wedstrijd en kijk vol trots hoe mijn kinderen (2 zoons 1 dochter) hun eigen sporten doen. Ik vind het gaaf om te zien hoe kinderen kunnen genieten van sporten. Even aan niks anders denken, even weg van de druk van school of ouders, even alleen maar sporten. Ik vind het ook mooi om te zien hoe ze zich in hun sport ontwikkelen. Elke week worden ze beter, slimmer, sterker en wordt hun spel technischer en tactisch beter. Omdat we het beste voor onze kinderen willen stimuleren we ze wel om te sporten. Sporten “hoort” toch, net als buitenspelen?

Toch zit er wel een risico in de manier waarop we onze kinderen stimuleren. Ik zie het vaak genoeg hoe vriendelijke ouders, na het beginsignaal, ineens “te” fanatieke supporters van hun kinderen worden. Zelf ervaren ze het waarschijnlijk als “meeleven” of “coachen vanaf de zijlijn”, maar ik vind gewoon dat ze ordinair naar hun kind staan te schreeuwen. Zelf ben ik ook wel fanatiek als het om sport gaat (als ik speel, moet ik winnen). Maar ik zie ook wel dat sport voor kinderen een spelletje is. Ze zijn een middagje met hun vrienden aan het buitenspelen. En natuurlijk mag je je kinderen wel tips geven. Alleen doe dat dan buiten de wedstrijd als je in de auto naar huis zit en let er op dat je kind hier wel op zit te wachten. Sporten is voor kinderen ook een geweldige leerschool, waarbij ze zichzelf kunnen ontwikkelen. En wie zegt dat papa altijd gelijk heeft?

Als we willen dat onze kinderen respect voor elkaar hebben, moeten wij wel het goede voorbeeld geven. Schreeuwen naar de scheidsrechten bij een foute beslissing is wat mij betreft dan ook uit den bozen. Net als klagen over de teamindeling, of de trainingstijden. Ouders moeten gewoon lekker kijken, samen kletsen en klappen voor een mooie actie of doelpunt en verder is het aan de coaches! En misschien is hier wel een rol voor de verenigingen weggelegd. Ik stel in ieder geval voor om onze kinderen gewoon te laten genieten van die zaterdagmiddag op het veld, de baan of in het zwembad.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.