De uitdagingen van camping eigenaren

Elk voorjaar is het weer dezelfde vraag; naar welke camping gaan we deze zomer? Meestal is dat het begin van een aantal avonden internetten. We speuren de sites van interessante campings af en we bekijken welke faciliteiten er zijn. En hoe groot zijn de plekken? Is er een restaurant? En hoe groot is het zwembad? Kamperen heeft zich ontwikkeld en dus hebben ook de campinghouders zich moeten ontwikkelen. Je moet wel op Zoover voldoende positieve reacties hebben, anders haken je potentiële gasten al af voor ze de douches gezien hebben.

Tegelijk denk ik dat geen onwenselijke ontwikkeling is. Als leverancier moet je in mijn optiek verder denken dan alleen maar het kale product (campingplaatsen). Je moet je klanten een heerlijk verblijf kunnen geven. En natuurlijk zijn de primaire faciliteiten (sanitair) dan essentieel, maar ook zaken als mooi groen, een rustig terras en mooie speelgelegenheden maken een camping speciaal. En de software moet in orde zijn; je moet ook verstand hebben van de regio waar je in zit. Wat zijn de uitstapjes in de buurt enzovoorts. Alles is nodig om elke klant zijn eigen perfecte vakantie te geven.

Hoe pak ik dat aan in mijn eigen werk?
Al meer dan een jaar zijn we bezig met een jonge campingeigenaar die bezig is met een groots plan voor zijn camping. In alle gesprekken zie je dat we van elkaar leren. Wij leren meer van het vak recreatieondernemer en hij krijgt steeds meer visie op de inrichting van zijn camping. Daardoor zie je dat we het project steeds meer samen gaan dragen en we dus ook meer ontwikkelen dan een standaard klant-leverancier verhouding. Een voorbeeld? Onlangs zijn we met deze klant naar een project geweest waar we op een relatief klein oppervlakte 13 sporten hebben weten te realiseren. In plaats van een droog productverhaal te vertellen, stelde ik hem de vraag: “en hoe ga jij om met je sportieve animatie?” Heel open en eerlijk, om hem te prikkelen. Want ik weet hoe leuk kinderen het vinden om met elkaar te kunnen spelen en sporten als ze op vakantie zijn.

In de afgelopen weken hebben we het einde van fase 1 bereikt. Om extra vertrouwen in de mogelijkheden van onze producten te kweken, zijn we met de klant naar onze fabriek in Duitsland geweest. Daar heeft deze meneer met zijn eigen ogen gezien hoe complete bomen worden bewerkt tot een speelboot. Om ook te laten zien dat onze kantoororganisatie deze klant perfect kan ondersteunen is hij een dag langs geweest op ons kantoor in Leiderdorp.
Natuurlijk krijgen niet al onze klanten deze behandeling. Maar als het nodig is, doen we alles om het vertrouwen van onze klanten te winnen en ze tevreden te houden. En dat kan alleen als we ons realiseren dat elke klant anders is en we dus elke klant op zijn eigen manier moeten benaderen.

Edo Gabes
vrienDD; uw buitenruimte, onze passie

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.